esthetische tandheelkunde

 

Esthetische tandheelkunde

Uw gebit bepaalt voor een belangrijk deel uw aangezicht. Sommige mensen ervaren de stand van hun gebit als storend of vinden dat hun gebit er niet stralend uitziet door bijvoorbeeld verkleurde vullingen of de natuurlijke kleur van hun tanden. In ernstige gevallen durven mensen dan vaak niet breeduit te lachen of houden hun hand voor hun mond.

Voor deze problemen zijn binnen de esthetische tandheelkunde meerdere oplossingen mogelijk.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

-Facings

Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein dat door de tandarts op de tand wordt bevestigd. Hiermee kan de vorm of de kleur van een tand worden veranderd.

-Kronen en bruggen

Een kroon is een kapje in de vorm van een tand of kies die over een beschadigde tand of kies kan worden geplaatst waardoor het element weer de oorspronkelijke of verbeterde vorm krijgt. De originele tand of kies wordt eerst beslepen en daarna wordt een afdruk gemaakt van de beslepen tand of kies. Met behulp van deze afdruk wordt dan in het tandtechnisch laboratorium een kroon gemaakt.

Een brug wordt gemaakt als er op een plek in de mond een tand of kies mist. De tanden of kiezen naast deze lege plek worden dan beslepen en in het tandtechnisch laboratorium wordt een brug gemaakt die de lege plek in de mond weer opvult.

 

website esthetische tandheelkunde.jpg                   esthetische tandhheelkunde.jpg

                                   - kroon -                                                                          -  brug -

 

-Bleken van tanden

De kleur van tanden en kiezen is bij iedereen verschillend. De één heeft wittere tanden dan de ander. Sommigen hebben gelige of zelfs bruine of grijze tanden. Ook in de mond van één persoon zijn niet altijd alle tanden gelijk van kleur. De kleur en dikte van het tandbeen bepaalt de kleur van de tanden of kiezen. De hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen en zijn daarom vaak wat geler van kleur dan de rest. Ook naarmate de leeftijd vordert worden de tanden vaak wat donkerder. Dit komt omdat de vorming van tandbeen altijd door gaat, maar de glazuurlaag wordt juist wat dunner door slijtage.

Ook door roken, het drinken van koffie, thee en wijn kunnen verkleuringen ontstaan. Deze uitwendige verkleuringen  vormen aanslag op de tanden. Deze aanslag kan meestal door de mondhygiëniste worden verwijderd. Hiervoor is bleken meestal niet noodzakelijk.

Als er een wortelkanaalbehandeling aan de tand of kies is gedaan, en de tand of kies dus niet meer leeft, kan het ook voorkomen dat de betreffende tand of kies verkleurt.

De tandarts kan bekijken wat de oorzaak van de verkleuring is en of bleken de beste oplossing is.

Er bestaan meerdere manieren van bleken:

·         Bleken van binnenuit bij “dode” tanden. Hierbij wordt een bleekmiddel via een gaatje aan de achterkant van de tand ingebracht. Afhankelijk van het behaalde resultaat bekijkt de tandarts na enkele dagen of de behandeling moet worden herhaald. Als de gewenste kleur is bereikt wordt de tand afgesloten met een definitieve vulling.

·         Bleken van buitenaf bij gezonde tanden.

Egale, niet te ernstige verkleuringen kun je van buiten af bleken. Dat gebeurt met behulp van een bleeklepel. Eerst maakt de tandarts of mondhygiënist een afdruk van het gebit. Hiermee maakt de tandtechnicus in het tandtechnisch laboratorium een bleeklepel van een zachte transparante kunststof, die precies over het gebit past en ruimte laat voor de bleekgel. De tandarts geeft aan hoe lang de bleeklepel gedragen moet worden (meestal ’s nachts) voor het gewenste resultaat. Afhankelijk van de verkleuring zie je na enkele dagen of weken effect.