Implantologie

Vervangen van één enkele tand of kies

Het kan voorkomen dat uw tand of kies en wortel zodanig beschadigd zijn dat deze verwijderd moet worden. Deze missende tand of kies kan dan vervangen worden door een implantaat in combinatie met een kroon, brug of prothese. Een implantaat is een kunstwortel die onder plaatselijke verdoving in de kaak wordt geplaatst. Het implantaat is gemaakt van titanium, een materiaal dat niet door het lichaam afgestoten wordt.

Uiterlijk zult u geen verschil zien met uw natuurlijke tand of kies.

Uw tandarts en geregistreerd implantoloog maakt vooraf samen met u een behandelplan en geeft een duidelijke uitleg over de te nemen stappen. Zo volgt er een uitgebreid onderzoek van uw kaak en kijkt hij naar uw lichamelijke gesteldheid.

 

foto implantologie.png

 

De behandeling bestaat uit  3 stappen:

1.            De voorbereiding.

Vóór de ingreep zal uw tandarts een eerste onderzoek uitvoeren en neemt hij één of meerdere röntgenfoto’s van uw kaak. Ook zal hij vragen stellen over uw algemene gezondheid.  Aan de hand hiervan wordt er beslist of uw kaak geschikt is voor het plaatsen van een implantaat.

2.            De operatie

Het implantaat zal worden geplaatst onder plaatselijke verdoving. U krijgt daarna direct een noodvoorziening waarmee u normaal kunt functioneren totdat het implantaat is vastgegroeid in de kaak. Dit neemt enige tijd in beslag en kan variëren van zes tot twaalf weken

3.            Het plaatsen van de voorziening

Nadat het implantaat goed is vastgegroeid in de kaak kan de definitieve voorziening worden geplaatst op het implantaat. Daarmee is de behandeling ten einde en is de plek van de missende tand of kies weer opgevuld. Het is daarna wel belangrijk om uw gebit en het nieuwe implantaat goed te verzorgen en  jaarlijks de mondhygiëniste te bezoeken.

 

Ondersteuning van uw prothese door implantaten

Als u al uw tanden of kiezen moet missen  dan kan een implantaatgedragen prothese de oplossing zijn. Voor zo’n prothese zijn meestal twee implantaten nodig in de onderkaak.

De werkwijze voor een implantaatgedragen prothese is ongeveer gelijk aan de hierboven beschreven stappen. Met als verschil dat er na de behandeling een prothese moet worden aangemeten. Dit neemt enkele weken in beslag. In de tussentijd zult u worden voorzien van een noodprothese. De nieuwe prothese zal samen met u worden bepaald en uitgezocht. Uw wensen zullen zoveel mogelijk worden uitgevoerd. Het gaat hierbij dan om vorm en stand van de tanden en ook de  kleur van de tanden gaat in overleg met u. Pas als u tevreden bent zijn wij dat ook.

foto2 implantologie.png